- Svegs kyrka
- Svegsbjörnen
- Bäckedals folkhögskola
- Gammelgården
- Remsgården
- Stina Larsson
- Diverse
Sveg är känt som tingsplats sedan 1270-talet. Idag centralort för Härjedalens kommun. I landskapet bor runt 10 000 personer (Sveriges glesast befolkade) varav 2600 i Sveg. Här finns en kyrka, två matbutiker, två mackar, två pizzerior, ett systembolag, och det är ungefär allt…
Omgivningarna är desto mer intressanta med många välbevarade bymiljöer, (som använts som historisk kuliss vid flera filminspelningar).
Centrum påminner lite om en öde krigszon. Foto från i somras (2010).
Järnvägsbro över Ljusnan... 1909 kom järnvägen (inlandsbanan) hit från Mora. Mer om inlandsbanan Här
Sveg by night...
Då landskapet har en medelhöjd på 600 m.ö.h. blir naturen ganska karg. Mestadels tallmo.
Svegs kyrka
Staty "Skogshuggaren" av Emil Näsman från Funäsdalen
Svegs nuvarande kyrka (från 1847) är den fjärde sedan den första byggdes i slutet av 1000-talet av en ättling till Härjulf Hornbrytare, som givit namn till landskapet.
Orgel från 1975 (Hammarberg, Göteborg).
Kopia av altartavla i Kungsholmskyrkan, Stockholm. Förekommer tudligen i många kyrkor...
Gammalt altarskåp från 1623 som ursprunligen rövades från Lubiaz-klostret i Schlesien 1638. Troligtvis hamnade det här år 1645 när Härjedalen blev svenskt som en "goodwill"-gåva.
Schysst ängel. (Johan Edler d.ä.?)
Bårtäcke av Stina Larsson, Sveg
Gamla predikstolen från 1649 (fast Härjedalen då hade varit svenskt i 4 år, är texten på danska?).
Svegsbjörnen
När jag bodde i Sveg för 13 år sedan så gjorde jag ett bus på kommunhuset...
Någon hade kommit med ett förslag att bygga en björnskulptur i huvudkorsningen för att få turister att lägga märke till Sveg. På kommunhuset fanns en lista där man kunde rösta om björnen skulle vara 6, 9 eller 15 meter. Ingen hade röstat på det senaste och jag stod där en lång stund och hittade på namn och handstilar som fyllde listan. (Bifogad artikel från ÖP... )
Resultatet kunde ses ca. tio år senare... - Världens största träbjörn! Ingen som besöker Sveg idag undgår att lägga märke till detta monster, (om man inte är synskadad vill säga).
Bäckedals Folkhögskola
På Bäckedals folkhögskola bedrivs undervisning inom olika hantverkstekniker.
1982 startade kursen ”M.N.T.”( Människa - Natur – Teknik) som är en praktisk arkeologisk utbildning.
Här får man bl.a. prova på, och experimentera inom tekniker som stensmide, järnframställning och smide, trä, textila material, skinngarvning, olika former av keramikbränning, slakt, elduppgörning, mathushållning m.m. Initiativtagare till kursen var arkeologen Tomas Johansson, som var en pionjär och eldsjäl inom sitt område; - den experimentella arkeologin. Tomas dog 2003 under utgrävningar vid Staraja Ladoga... (53 år gammal).
Ur nekrolog; ”Tomas var en entreprenör och gör-det-själv-människa. Han var visionären som inte trampade i gängse fotspår utan banade ny väg. Han brann för saken och inte för personlig vinning eller prestige. Med en drastisk och kvick humor kunde han belysa fenomen i vår tid med historiska jämförelser och egna erfarenheter ifrån skilda kulturer”. ”Genom åren har Tomas, medarbetarna i föreningen och lärare vid Bäckedal praktiskt undersökt och dokumenterat förhistoriska tekniker inom ett brett fält. Hans förmåga att hitta intressanta ämnen och frågeställningar, gav ny kunskap inom en rad teknikområden. Hans obändiga drivkraft och nyfikenhet har smittat av sig och inspirerat många medarbetare och elever. Många har fått Tomas stöd och uppmuntran att utveckla egna intresseområden och specialiteter samtidigt som han givit dem ansvar att förmedla sina kunskaper vidare till andra”.
Ur M.N.T mynnade så småningom textilämnet ut till att bli en egen ettårig kurs.
Här lär man sig allt från grunden. Under året sås, skördas och bereds lin och hampa. Man klipper får, spinner, tovar, nålbinder, stickar, flätar, väver, växtfärgar…
Tomas- citat; ”Vi är biologiska främlingar i vår egen miljö”...
De kunskaper som förmedlas här spänner från jägarstenålder till sent bondesamhälle och tillhör en viktig del av vår kulturhistoria.
”För att förstå oss själva måste vi förstå vår egen historia”… Trots vår utvecklade civilisation är vi fortfarande, i grunden, lika mycket stenåldersmänniskor som för 100 000 år sedan. En enkel insikt som borde tillämpas mer i vårt moderna samhälle, då det förklarar mycket om det mesta...
”För att förstå oss själva måste vi förstå vår egen historia”… Trots vår utvecklade civilisation är vi fortfarande, i grunden, lika mycket stenåldersmänniskor som för 100 000 år sedan. En enkel insikt som borde tillämpas mer i vårt moderna samhälle, då det förklarar mycket om det mesta...
Kurserna på Bäckedal har senare kopierats av andra utbildningar, men finns här ännu
kvar i sin bästa originalförpackning .
kvar i sin bästa originalförpackning .
Inlandsbanan går aldeles förbi skolan
Nålbindning
Inom skolans område finns flera rekonstruerade bomiljöer från stenålder till medeltid...
Vinterhydda från jägarstenålder.
Sommarhydda från jägarstenålder.
Vikingahus byggt i olika tekniker; stavverk, skiftesverk och klinat flätverk.
Bålbränning och gropbränning av keramik, rostning av myrmalm och början till tjärdal.
Fällor.
Pilar för olika typ av jakt
Fårslakt.
Svegs Gammelgård
Gammelremsgården
Gårdsbygnaderna är i huvudsak från 1700-talet. Den äldsta från 1714.
Under 1700-talet var gården en av Härjedalens förnämsta.
Stor-Remsen som uppförde gården var en mycket driftig man som kunde bygga sju lador på en dag.
Tyvärr mycket illa underhållet...
Älvros gammelgård
"Soldatens ABC". Ristningar från 1654 i en lada i Älvros...
Diverse
"Kulturcentrum" Mankell.
Henning Mankell är en våldsförhärligande författare som delvis växte upp i Sveg där hans far var häradshövding under en tid.
Här kan man ta del av hans litteratur i olika former... -se på tv, läsa, lyssna och på olika sätt ladda hjärnans aggressionscentrum med allsköns fiktivt våld och slisk...
"Pentagon"
Schysst grafitti
Stina Larsson (snart 90 år) driver ännu garn och vävbutik. Hon började väva när hon var 14 år och har bl.a. mycket annat gjort mycket av textilierna i Svegs kyrka. Hennes vävar har funnits på uställningar i både USA och Japan. Hon var för övrigt den äldste deltagaren på Liljevalchs slöjdutställning förra året (2012).
Jag och Aki i Linsell (mellan Hede och Sveg) under inspelningen av "Jerusalem" för ett antal år sedan. En film av Bille August, efter Selma Lagerlöfs roman med samma namn. Boken bygger på verkliga händelser, men det hela utspelade sig dock i Nås, Dalarna (inte i Härjedalen).
Jag bodde tidigare i Härjedalen under fem år. En period i detta hus i Glissjöberg. Till gården hörde bl.a. en intakt tröskvandring samt ett utedass i fjöset med plats för fem personer samtidigt!
Mer från Härjedalen här; Funäsdalen Hede & Vemdalen
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar